KUIDAS ÄRA TUNDA RIKNENUD VEINI: Enne kui veini klaasi kallad, loe seda!

Nagu paljudel asjadel siin maailmas, võib ka veinidel mõningaid puuduseid olla. Kohati põhinevad need inimeste maitse-eelistustel, kuid vahel tulenevad maitse või lõhnaga seotud defektist, mida paljud iseseisvalt tuvastada ei suuda. Võimalikud vead ongi põhjuseks, miks restoranis enne veini väljakallamist antakse seda kliendile maitsta.
Tekst: Kati Rasmann
Foto: Shutterstock

Kodus on soovitatav veini juues nuusutada nii veini kui ka korki, mis on veinimaailmas enim levinud defekti põhjustaja. Kuna kork on enamasti juba enne villimist nakatunud bakteritega ja aja jooksul puutub see kokku veiniga, ongi tulemus rikutud. Defektiga veini lõhnas on tunda kibedust, kopitust ja seeni ning samamoodi lõhnab ka kork. Kui tunned veini juures ebameeldivat lõhna, on kindlasti midagi valesti. Restoranides töötavad sommeljeed on nõnda välja õpetatud, et pudelit avades nuustavad alati korki ning asendavad korgiveaga veini uue vastu.

Lisaks korgidefektile võib esineda veinidefekti, mis seisneb selles, et vein on liiga toores ja pole veel piisavalt küpsenud. Vein peab seisma ja selginema ning alles seejärel saab seda pudelisse panna. Liiga noor ja värske vein, mis on alles oma arengu alguses ja väga pargine, annab samuti ebameeldiva maitsekogemuse. Lisaks võib selle tarbijat oodata järgmisel päeval ees peavalu.