PURUSTAME 7 KAALUKAOTUSMÜÜTI!

Kaalukaotusnippe leiab igalt poolt, aga kahjuks paljud nendest on vananenud ja tänaseks teaduslikult ümber lükatud või lihtsalt äärmuslikud. Vaatame üle need 7 müüti, mis muudavad meid haigeks ja tõstavad kaalu.

Allikas: eatlocalgrown.com
Foto: Shutterstock

1. KÕIK KALORID ON VÕRDVÄÄRSED

Idee sellest, et “seni kuni me kulutame rohkem kaloreid kui tarbime – kaotame kaalu” on kahjuks vale.

Tegelikuses on olemas head ja halvad kalorid. Toit, mis me sööme, mõjutab meie keha hormoone, ajukeemiat, ainevahetust ning rakke. Suhkrust saadud kalorid põhjustavad rasva talletumist ja tekitavad näljatunnet. Proteiinist ja rasvavast saadud kalorid edendavad rasvapõletust kehas.

Kaalukaotus ei olene vaid kalorite kogusest, mis me sisse sööme ja sellest kui palju me neid kulutame, vaid suuresti nende kvaliteedist.

 

2. LIIGA KIIRE KAALUKAOTUS ON KAHJULIK

Meile korrutatakse pidevalt, et kaalu peab kaotama aeglaselt ning pikaajaliselt. Selles on küll tõde, et pikaajaline tasakaalustatud toitumine tagab püsiva tulemuse, aga uuringud tõestavad – kiire ja tõhus algus viivad püsivama tulemuseni.

Väga tõhus on kiire organismi  suhkrust, rämpstoidust ning töödeldud toidust puhastav detox-dieet. Organismi puhastus paneb alguse tasakaalustatud hormonaalsele tasemele ning õigele kehakeemiale, mis tagab püsivama tulemuse.

Inimesed on juba nii loodud, kui näha tulemusi tõuseb ka motivatsioon.

 

3. SA VAJAD VAID TAHTEJÕUDU

Kahjuks ei piisa ainult tahtejõust. Vajalik on teadlik ning läbimõeldud lähenemine kaalulangetamisele. Tahtejõuga võib teatud perioodil toitumist kontrollida, aga parim lahendus on teadlikult muuta oma toitumist (soovitatavalt kogu eluks) ning vaadata üle toidulaud.

Alustada võiks keha puhastamise ning võõrutamisega suhkrust, rafineeritud süsivesikutest. Detox-dieet tagab tasakaalus kehakeemia ning hormonaalse seisundi, mis aitab inimese kehal automaatselt ise reguleerida isusid ning näljatunnet.

Oluline on värske ning kõrgkvaliteetne toit, mis aitab kehal reguleerida näljatunnet ning tekkivaid isusid.

 

4. VÄHERASVASED NING TÄISTERALISED TOIDUD ON KASULIKUMAD

Viimase 30ne aasta suur rasvavabade toitude tarbimise hullus on kahjuks tõstnud rasvumise ning 2. grupi diabeeti haigestumise riski. Kuidas? Toiduainetes sisalduvad rasvad asendati nüüd hoopis suhkruga.

Samuti on viimastel aastatel pakenditele ilmunud uus müügiargument – täistera. Tootjad lisavad töödeldud toitudele natuke täistera ning proovivad tarbijaid sellega veenda, et see on tervislikum. Kahjuks moodustab 75% hommikusöögi helvestest ikka suhkur, isegi siis, kui lisatud on natuke täistera.

Müslisid ei tohiks nimetada hommikusöögiks vaid magustoiduks. Lapsevanemad võiksid samuti mõelda tervislikematele alternatiividele, mida hommikul lastele pakkuda.

 

5. RASVUMINE ON GEENIDES

Tõde on, et 32 geeni on seotud rasvumisega. Siiski need geenid on rasvumise põhjuseks vaid 9% juhtudel. Isegi kui inimesel on kõik need 32 geeni, võtab ta kaalust juurde umbes 10 kilo.

Geenidest olulisem on fakt, et inimeste suhkru- ning jahutoodete tarbimine on aastate jooksul nii palju suurenenud, et inimeste kehad ei pea sellele vastu ning seedimine aeglustub, mis muudabki rahavastiku haigeks ning paksuks.

 

6. RASVASTE TOITUDE SÖÖMINE TEEB PAKSUKS

Rasv pole inimesele kahjulik, eriti kui süüa häid rasvu.
Häid rasvu sisaldavad pähklid, avokaado, kookos, extra virgin oliiviõli, seemned ning oomega-3 rasvad.

Süües kasulikke rasvu põletab inimene ekstra 300 kilokalorit päevas, mis on võrdne ühe tunniajase jooksuga. Samuti aitab kõrge rasvasisaldusega dieet kaasa musklimassi tekkele ning rasva kaotusele.

Siinkohal on muidugi oluline teha vahet kasulikel ning transrasvadel. Viimased on südamele eriti kahjulikud .

 

7. TRENN ON PEAMINE

Kahjuks pole trenn kaalukaotuse põhikomponent. Kehaline aktiivsus on tähtis aga siiski mitte põhiline.

75% kaalukaotusest on seotud toitumise ning 25% füüsilise aktiivsusega. Seega, kui treenida ilma toitumist muutmata võib küll lihasmassi kasvatada, parandada vastupidavust ja olla paremas vormis, kuid liigkaal jääb endiselt alles.

Oluline on siduda järjepidev treening tervisliku toitumisega.