4 trikki unustamatuks jaanigrilliks

Jaanipäev ehk grillihooaja tippsündmus on ukse ees, mistõttu on paslik seada ritta praktilised põhitõed, mida tuleb liha grillides silmas pidada. Rakvere tootekategooriajuht Heli Sepp jagab soovitusi, et jaaniliha saaks hõrk, ahvatlevalt kuldpruun, parajalt maitsekas ega kõrbeks ära.

Šašlõkiliha valimine

Kuigi traditsiooniline sealiha šašlõkk või grill-liha võivad tunduda turvalise valikuna kana, lamba või kala ees, peab liha õnnestumiseks valima õige lihatüki, teadma õigeid lõikamisvõtteid ja marinaadiretsepte ning tundma ka oma grilli hingeelu.

Sobivaim lihatükk šašlõki valmistamiseks on kaunilt pekipitsine seakaelakarbonaad, kuid ka täiesti taistest seatagaosalihastest lõigatuna jääb šašlõkk maitsev ja mahlane. Väherasvasema liha eelistajad peaksid valima tooraineks seavälis- või sisefilee.

 

Lõikamine

Šašlõkilihaks peaks lihast ristikiudu lõikama kuubikud, mille küljemõõt on 3-4 cm. Seavälisfileest võiks lõigata ca 1 cm lõigud ja unustada ei tohiks ka vasardamist. Lükka šašlõkk vardasse nii, et lihatükid oleksid tihedalt üksteise vastas ja võimalikult võrdse suurusega – see tagab liha ühtlase küpsemise.