RETSEPTISOOVITUS: Tervislikult valgurohke kodujuustukook

Valio toidublogija Kristian Neemela soovitab sumedasse augustikuusse imehästi sobivat kodujuustukoogi retsepti, mille krõbedale vaniljeküpsise põhjale laotub külluslikus valikus tervislikke piimatooteid.
Foto: Kristian Neemela

Sulatatud juustu ja hapukoore kõrval on selle koogi staar Alma kodujuust hapukoorega – tänuväärne piimatoode, mis hiilgab kõrge valgusisaldusega, sisaldab kasulikku kaltsiumi ja hädavajalikke rasvhappeid. Lisaboonusena on kodujuustu kasutusvõimalused ka toidu valmistamisel väga mitmekesised. Kuigi eestimaalased armastavad süüa kodujuustu eelkõige külmades roogades, on see on imehea ka kuumtöödelud kujul. Eriti hästi sobib kodujuust erinevate magusate küpsetiste koosseisu, milles võlub maheda maitse ja mõnusa tekstuuriga.

 

Kuna kodujuustule on iseloomulik võrdlemisi suur veesisaldus ja kõrge temperatuuriga kokku puutudes hakkab vesi kodujuustust eralduma, nõruta enne küpsetamist üleliigne vedelik.

 

Koostisosad

 

Põhi

Vaniljeküpsiseid 160 g

Võid 100 g

 

Täidis

Alma kodujuust hapukoorega 4% 380 g 2 pakki

Naturaalset sulatatud juustu 175 g

Hapukoort 20% 150 g

Suhkrut 100 g

Vaniljesuhkrut 5 g

Pulberželatiini 10 g

Külma vett želatiini paisutamiseks 50 g

 

Serveerimiseks lemon curd’i ja meelepäraseid marju

 

Valmistamine

Põhja valmistamiseks purusta küpsised. Seejärel sulata või, sega küpsistega kokku ja suru küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhjale. Võib valmistada mitu väikest kooki, kuid võib teha ka ühe suure koogi, näiteks 21-24 cm suurusesse koogivormi.

Täidise valmistamine on lihtne. Kõigepealt pane želatiin veega paisuma. Seejärel kaalu ülejäänud komponendid blendrisse ja purusta ühtlaseks massiks. Järgmisena sulata paisutatud želatiin ja vala see peene nirena blendrisse kodujuustumassi hulka ning blenderda seni, kuni kõik on ühtlaseks segunenud.

Vala saadud segu koogivormi küpsisepõhjale ja aseta külmkappi vähemalt viieks tunniks tahenema. Serveeri kooki lemon curd’i  ja marjadega.