Praktilised nipid mahlase jõuluprae valmistamiseks

Kuna jõulud koputavad juba valjusti uksele, siis on paslik üle korrata mahlase jõuluprae valmistamise põhitõed.

Traditsioonide kohaselt on eestlaste jõululaual ikka sealihast jõulupraad, mille täiuslikuks valmimiseks on igal kokal oma retsept ja salanipid. Rakvere tootekategooria juht Heli Sepp avab enda nipisalve ning jagab praktilisi nõuandeid, mida järgides õnnestub aasta tähtsaim roog päris kindlasti!

Lihatüki valimine                                                                           

Klassikaline ahjupraad valmistatakse enamasti sea tagaosa lihastest. Maitsva ahjuprae saab ka seakaelakarbonaadist, kamaraga ja pekiga seavälisfileest või seakarreest, samuti seaabatükist ning kamaraga või kamarata peekonist. Mahlaselt maitsev suutäis valmib ka küpsetatud esi- või tagakoodist.

 

Kamaraga seapraetükist roog jääb mahlasem ja ahjus krõbedaks küpsenud kamar annab traditsioonilisele ahjupraele veelgi väärtust juurde. Kui küpsetad seapraadi koos kamaraga, on mõistlik teha sellesse ruudukujulised sisselõiked. See annab ahjupraele kauni välimuse ning lihtsustab ka prae lõikamist.

 

Jõuluprae maitsestamine

Vürtsid, maitsetaimed ja köögiviljad aitavad prae veelgi pidulikumaks ja maitsvamaks muuta. Väga sobilikud maitseandjad on kohalikud maitseköögiviljad, nagu küüslauk või mugulsibul. Loomulikult võib lihatüki lihtsalt soola-piprasegu või näiteks sinepi-meeseguga kokku hõõruda ja lasta enne ahjupanekut põhjalikult maitsestuda.

 

Praele maitse ja mahlakuse lisamiseks võib tailiha pikkida seapeki-, suitsupeekoni-, porgandi- või selleriribadega ning tõeliselt piduliku maitsebuketi loomiseks ka kuivatatud mustade ploomide ja magusvürtsise kaneeliga.