Miks peaksid enne 2 korda järele mõtlema, kui pestopasta järele haarad

Fotod: Shutterstock

Oh, ei! Seda me küll kuulda ei tahtnud!

Üldjuhul on inimesed arvamusel, et pesta on pasta lisandina üks tervislikemaid ja parimaid valikuid. Kuid viimati tehtud uuringud purustavad selle mulli tuues välja, et paljud poes müüdavad pestopurgid sisaldavad rohkem soola kui McDonald’si hamburger.

USA-s analüüsiti 75 kõige populaarsemate poodides müügil olevate pestode toiteväärtust ja andmeid. Ning leiti, et hoolimata sellest, et praegu võideldakse soolasisalduse vähendamise poolt, on paljud pestotootjad viimasel ajal soolasisaldust hoopis tõstnud.

 

shutterstock_140661583

 

Näiteks sisaldas üks populaarne toode 100 grammi kohta 3,3 grammi soola. See on 30% rohkem soola kui merevees ja 2,5 korda rohkem soola kui soolapähklites.

Viimati tehti selline uuring 2009. aastal ning võrreldes selle ajaga on paljud pestotootjad soolasisaldust märgatavalt tõstnud. Oli ka madala soolasisaldusega pestosid, kuid need olid vähemuses.

Täiskasvanute päevane soovitatav soolakogus on 6 grammi päevas ning lastel poole vähem. Seega tuleb pestotoite süües olla ettevaatlik, kuna on oht päevane soolanorm ületada. Kuna pestopasta on populaarne nii täiskasvanute kui ka laste seas, siis tasuks enne pestopurgi ostmist selle soolasisaldust jälgida.