SINU NAHK ON TUHM JA KOLLAKAS? Põhjus võib olla selles!

Nahast rääkides keskendutakse sageli pooridele, ebatasasustele jms. Samas unustatakse, et nahk on organ ning tema väljanägemine peegeldab organismi tervist. Ehk siis, kuigi naha seisundid on tugevalt seotud kosmeetikaga, ei tohiks unustada, et see on tugevalt seotud ka tervisega.

Karotenoidid on rasvlahustuvad pigmendid, mida leidub oranžides, kollastes, punastes ja rohelistes puu- ja köögiviljades ning, mis kaitsevad neid UV kiirguse eest. On teada 600 karotinoidi.

Alfa- karoteen – keedetud porgandis (rohkem kui toores porgandis), kõrvitsas.

Beeta- karoteen – aprikoosis, maguskartulis (bataat), brokkolis (Brüsseli kapsas), mangos, kõrvitsas. β – karoteen on oluline roll vähi ennetamisel, ta tõkestab vabade radikaalide teket.

Lükopeen – aine, mis annab tomatitele, arbuusidele, roosadele greipfruutidele punase värvuse. Leidub tomatipastas. Takistab vähirakkude arengut, kaitseb tubakasuitsus leiduvate kantserogeenide eest, UV kiirguse eest. (http://www.tps.edu.ee)