KOHVIEKSPERT KERSTI GRANBAK: nipid poest parima kohvi valimiseks & kodus valmistamiseks

küsitles: KEIT LAISAAR / foto: ERAKOGU

Mille järgi teha tavalises toidupoes kohvivalik?

Soovitan kaupluses uurida kohviubade sorte ja päritolu. Araabika kohv on 2 korda kofeiinivaesem kui Robusta. Juhul kui on tunne, et kofeiin teeb tervisele liiga, siis eelistada Araabika kohviube. Lõpptulemust mõjutavad tooraine päritolumaad. Näiteks Brasiilia Araabika kohvioad on intensiivse, kergelt šokolaadise alatooniga, Columbia Araabika kohvioad hoopis hapuka, puuviljase alatooniga, Guatemaala päritolu Araabika kohviaoad aga magusa, karamellise alatooniga. Erinevaid brände ja kohviube proovides tekib kindlasti oma lemmik.

 

Mis on kõige populaarsem kohvijook, mida eestlased joovad?

Eesti turul on vaieldamatud lemmikud caffe latte ja cappuccino. Hinnatakse siidist piimavahtu ja ilusat latte art´i. Olen täheldanud, et kasvavas trendis on tervislik eluviis: rasvase lehmapiima asemel valitakse soja-, mandli-, riisipiim ja magusad siirupid ning vahukoor on lisanditena pigem out.

 

Kas kohvi maitset muudab ka see, millisest anumast kohvi juua?

Kohv maitseb alati paremini, kui see on serveeritud puhtasse, kuuma tassi. Itaalias ei näe kunagi tänaval ühtegi kohalikku kohvitopsist espressot või cappuccino‘t joomas, klient leiab aja kohvi nautimiseks kohvikus. Käsitöökohvi puhul sobib kohv serveerida veinipokaali, siis tulevad aroomid paremini esile. Loomulikult maitseb kvaliteetsest toorainest valmistatud kohv ka kohvitopsis ja keepcup’is hästi, kui elutempo ei võimalda aega maha võtta, siis sobivad ka need variandid kenasti.