KOHVIEKSPERT KERSTI GRANBAK: nipid poest parima kohvi valimiseks & kodus valmistamiseks

küsitles: KEIT LAISAAR / foto: ERAKOGU

Uurisime illy kohvi müügijuhilt ja kohvikoolitajalt Kersti Granbakilt, kuidas kodus head ja kvaliteetset kohvi saada.

Kas vastab tõele, et espressos on kõige rohkem kofeiini?

Väide ei vasta tõele. Tegelikult on espresso kohvijookidest kõige madalama kofeiinisisaldusega. Intensiivne maitse tuleneb espresso valmistamisviisist. Kõige kofeiinirikkamad kohvijoogid on pätikohv (kohvipuru tassi, vesi peale), filterkohv, presskannukohv. Mida kauem on kohvipuru kokkupuutes veega, seda kofeiinirikkam lõpptulemus.

 

Kas piima lisamine kohvile muudab selle lahjemaks?

Kui espresso kofeiinisisaldus on 80 mg, siis caffe latte kofeiinisisaldus on täpselt sama. Piima lisades tõuseb joogi kalorisisaldus ja espresso intensiivne maitse muutub kergemaks ning piimasemaks.

 

Kuidas saab kodus kõige maitsvama ja kvaliteetsema kohvi?

Siin tulevad mängu eelistused. Näiteks hommikukohviks on eestlane harjunud nautima suurt kruusitäit kohvi – kas siis mustalt või piimaga. Kui hommikuks on pikemalt aega varutud, siis soovitan proovida erinevaid käsitöökohvisid ning valmistada filtrit kasutades (klassikaline filtermasin, Chemex, Hario V60) mõnus hommikukohv. Filtermeetod toob esile aroomid, maitsed ja seda on kerge juua.

Kui aega ei ole nii palju käes, siis on ideaalne lahendus kapsel ja automaatmasin, loomulikult on oluline valida kvaliteetne tooraine ja sobivaid lahendusi pakkuv kohvimasin. Kiire elutempoga inimesele tooksin välja ka espresso – kogu toiming kohvi valmistamisest kuni joomiseni võtab 40 sekundit, maitseelamus garanteeritud. Valikuid jagub kõigile, oma lemmik tekib erinevaid tehnikaid ja tooraineid katsetades.

 

Kuidas presskannuga kõige paremat kohvi saada?

Presskannukohv ja pätikohv on mõlemad kõrge kofeiinisisaldusega, kuna kohvipuru ja vesi on pikalt kokkupuutes. Soovitan valada kohvipurule 85-95kraadise vee ja see filtreerida 4-5 minuti möödudes, siis on kindel, et lõpptulemus on õige temperatuuriga ja kofeiinisisaldus ei lähe liiga kõrgeks.